Stropkovskí dobrovoľníci sa znova chystajú vyčistiť pláže na Domaši

10.05.2012 Stropkov

Stropkov 10. mája (TASR) - Dobrovoľníci zo Stropkova sa aj tento rok pred začiatkom letnej sezóny rozhodli vyčistiť a skultúrniť pláže pri vodnej nádrži Veľká Domaša, v rekreačných oblastiach Valkov a Tíšava.
Tretí ročník tejto akcie sa uskutoční v sobotu (12.5.) a pripravilo ho Občianske združenie Zveľaďujeme Stropkov, ABC Centrum voľného času v Stropkove v spolupráci s obcou Bžany, v ktorej katastri sa nachádzajú spomínané pláže.
Riaditeľ stropkovského centra voľného času (CVČ) Martin Blaško dnes pre TASR uviedol, že tento rok očakávajú účasť asi 50 dobrovoľníkov zo Stropkova a jeho okolia. Zraz bude na parkovisku pred Gymnáziom v Stropkove o 08.00 h.
„Aj keď tieto pláže nie sú v bezprostrednej blízkosti mesta, navštevuje ich však mnoho Stropkovčanov, takže ich v podstate považujeme za naše domácke. Je to hrozný pohľad, čo všetko ľudia dokážu na priehrade spáchať. Samozrejme nás to mrzí a chceme prispieť k skrášleniu tejto oblasti,“ uviedol riaditeľ CVČ. Zároveň dodáva, že ide o zmysluplné využitie voľného času a zvyšovanie environmentálneho povedomia.
Pripomenul, že v minulom roku na brehoch oboch pláží vyzbierali vyše 40 veľkých plastových vriec odpadu, pričom väčšinou išlo o PET fľaše, konzervy a sklo. Nebola však núdza ani o kovový odpad, niekto tu totiž vyhodil železné stĺpiky a našli sme aj konštrukciu z miešačky na betón. Z pláže odniesli aj pneumatiky vrátane jednej veľkej, pravdepodobne z traktora.
Aktivity dobrovoľníkov si pochvaľuje aj starosta obce Bžany Miroslav Fečko. Neporiadok spôsobujú hlavne nezodpovední turisti a v mnohých prípadoch ide o mládež. Starosta sa teší, že sú mladí ľudia, ktorí majú vzťah k prírode a vedia si ju vážiť.
„Bez pomoci týchto ľudí by bola aj príprava na letnú sezónu ťažšia, každý rok s tým odpadom máme problémy, a preto tieto aktivity vítame. Obec pristaví veľkokapacitný kontajner na odpad a zabezpečí technickú pomoc. Na záver ich všetkých pozveme na guláš,“ povedal starosta. Dodal, že ak budú dobrovoľníci snaživí, čaká ich za dobre vykonanú prácu ešte jedno prekvapenie.
 

Vyberte región